Cloenda Projecte Enxarxa’t 2018

El passat divendres 21 de desembre de 2018 vam fer l’acte cloenda del Projecte Enxarxa’t i del curs de “Formació de Joves Estrangers no Acompanyats”, on han pogut aprendre i cobrir les necessitats bàsiques i instrumentals de la llengua Catalana, coneixement de l’entorn social, coneixement de l’entorn jurídic i laboral, i acompanyament emocional. Amb l’objectiu d’oferir un primer acompanyament als joves estrangers no acompanyats al coneixement de l’entorn social, cultural, laboral i jurídic, donar una primera formació (alfabetització) en llengua catalana, i fer un primer treball d’acompanyament psicoemocional dels joves que acaben d’arribar al territori.

A l’acte han assistit la Marta Casacuberta (Directora dels Serveis Territorials de Treball i Afers Social a Girona), Eugènia Sala del Departament de Treball  i Mustafà El Yemli (Cònsol del Marroc a Girona).

Els nois han pogut rebre el certificat següent:

  • Certificat de coneixement de l’entorn jurídic i laboral. Mòdul B.
  • Certificat de coneixement de l’entorn social i cultural. Mòdul C.

I desprès ens ha fet un acte de rebuda a l’Ajuntament de Salt el Sr. Jordi Viñas (Alcalde de Salt), on els nois han pogut conèixer al cap de la ciutat de més a prop, i poder establir un primer contacte amb als joves i conèixer la seva realitat

Gràcies a tots els nois, per l’esforç diari i tot el que hem compartit i après junts.

Donar l’oportunitat és trencar desigualtats. No oblidem fer tot el que estigui en les nostres mans per a fer-ho. Calen moltes eines per moure’s en aquesta societat tan exigent.

Desitgem al proper any que els recursos vagin de la mà de les necessitats cada cop més, i així poder donar respostes a les incerteses vitals de tants joves que seran el present i futur de la nostra societat, és gran quantitat de joves que s’hi troba. Fer els 18 pot ser una gran il·lusió o un miratge que situa al davant d’un precipici. Es necessiten eines per sobreviure i les mateixes combaten prejudicis. Posar en evidència les grans mancances del sistema global econòmic i de com es concreta en cada cas al nostre voltant també és feina nostra, per tal que no s’oblidi mai la gran responsabilitat i no ens despistin pel camí.

Els centres d’acollida viuen moments d’especial dificultat. El gran nombre de menors dificulta l’atenció que cadascun necessita. Entre d’altres motius, el fet de no conèixer la llengua i cultura de gran part del grup que es té al davant porta a una situació complicada, afegit a les crisis vitals de cada cas. L’alfabetització o aprenentatge del català és un dels primers objectius però ben difícil de treballar en el context del centre, ja que suposa una dedicació específica ubicada en la urgència continuada i gestionada per poc personal. És bàsic facilitar estratègies en aquesta direcció.

Dir també que és molt important pensar cap a on orientem la vida de cadascú, no només on podem posar aquella fitxa, hem de tenir en compte que davant de cada expedient hi ha persones joves que enviem cap a una localitat o una altra en funció de què.

En aquest curs ha col·laborat el sindicat de Comissions Obreres de Girona CCOO.

Pasa la voz