+34 722844528   ☎ +34 972071506 info@nousol.org

Aquí us deixem el resum del Camp de Treball de Sausapor 2018, a l’illa de Papua, Indonèsia.

Han participat 10 voluntaris/es. 6 dones i 4 homes. 6 mestres, 1 arquitecte, 1 biòloga i 2 infermers/es.

BRANCA SOCIOEDUCATIVA

 El principal objectiu del camp socioeducatiu al projecte de Papua és promoure la llengua anglesa com a llengua necessària per l’enriquiment personal de forma vivencial. L’aprenentatge de l’anglès ha de servir per a moure’ns pel món i per a tenir les eines necessàries per fer front a diferents situacions.  Fins ara, degut al tancament del país, els papús no veien la necessitat d’aprendre aquesta llengua estrangera, però actualment, ensenyar aquesta llengua permet que els usuaris del projecte aprenguin a comunicar-se amb persones de cultures diferents, tinguin oportunitat de relacionar-se amb cultures i religions que no tenen res a veure amb les seves… Conèixer, aprendre i nodrir-se de la diferència.

– S’ha seguit treballant com a voluntaris/es a l’Escola SMP Adventist de Sausapor donant classes d’anglès a tots els alumnes de l’escola Primària i Secundària. S’ha intentat que a la majoria d’aules, el docent es quedés a les sessions motivacionals de l’alumnat per tal d’intercanviar dinàmiques, metodologies, jocs i cançons… Sembla que a poc a poc, una part de la docència s’ha anat involucrant més en les sessions d’anglès fetes pels voluntaris.

– S’han ampliat les sessions d’aprenentatge de l’anglès a la resta d’escoles (llar d’infants, escoles de primària i secundària) de tota la zona de Sausapor. Els voluntaris/es anaven rotant per a fer les classes motivacionals a tots els centres i així arribar a major nombre d’usuaris. S’han fet sessions motivacionals a claustres per a motivar els i les docents.

– S’ha signat un conveni de col·laboració entre el govern de la zona de Tambrauw, la nostra contrapart i l’associació NouSol per a seguir treballant a la zona a nivell socioeducatiu i sociosanitari.  S’han fet vàries reunions amb el govern de la zona de Tambrauw per anar perfilant actuacions conjuntes i fer-los propostes.

– El govern de la zona de Tambrauw vol començar a promoure l’aprenentatge de l’anglès entre la gent de la zona. Després de reunions prèvies amb l’alcaldia de Sausapor, s’han realitzat classes d’anglès a treballadors de l’ajuntament i posteriorment s’han obert a gent de la comunitat. Aquestes classes s’han realitzat 3 dies a la setmana amb una durada de dues hores cada sessió.

– S’ha començat a fer lleure educatiu en anglès a la zona de Werwaf, on tres dies a la setmana els voluntaris han realitzat diferents activitats socioeducatives en aquesta llengua. Cada dia venien al voltant d’uns 50-100 infants d’edats compreses entre 3-20 anys.

BRANCA SOCIOSANITÀRIA

– Hem fet vàries reunions amb el cap del departament sanitari de la zona de Tambrauw com també, amb el personal de l’hospital per tal d’explicar necessitats i veure possibles col·laboracions i actuacions.

– Els voluntaris han participat de la vida diària de l’hospital, intercanviant coneixements entre els professionals del centre i col·laborant amb campanyes sanitàries que s’anaven a fer a pobles del voltant. S’ha vist que no és necessari l’actuació dels voluntaris a dins del centre, sinó que l’actuació dels voluntaris ha d’anar més encarada a campanyes sanitàries per a la prevenció de malalties als centres educatius. Per tal d’aconseguir-ho, s’està treballant conjuntament amb la secció de salut comunitària de l’hospital per tal de treballar paral·lelament aquests temes.

– S’ha realitzat un estudi de l’estat de tots els punts d’aigua de la zona de Werwaf, Werur, Werbes pel que fa a PH, temperatura, salinitat, la conductivitat i la presència de bacteris coliformes o E.Coli. … i s’han mapejat.  Aquest estudi,  es va repetir a diferents punts d’algunes de les comunitats de les illes de Raja Ampat. En aquestes comunitats, s’han fet Workshops de salut comunitària, amb temes proposats per ells. Alguns Workshops anaven destinats a tota la comunitat, els altres a dones i altres a adolescents.

– S’ha signat un conveni de col·laboració amb l’associació de dones: “Lembaga Adat Perempuan Papua” que tenen com a objectius, empoderar les dones i que aquestes puguin gaudir dels seus drets, afavorir les habilitats de la dona per a una  independència social, econòmica, política; promoure la seva cultura i drets. Fa un any que es troben informalment i just a l’agost es van formalitzar com associació. Són cap a 80 dones que es troben setmanalment.

Amb elles vam tenir una reunió general per parlar dels malestars de les dones a la zona i del perquè de la constitució de l’associació, com també posteriorment S’ha començat a treballar amb elles amb Workshops temes de salut comunitària de dones.