NouSol és una associació sense ànim de lucre, constituïda al 2008, de solidaritat internacional, independent i participativa i té aquests 4 àmbits d’actuació:

​Clicant a sobre els logos podràs accedir a la pàgina web de cada àmbit

Treballa a nivell internacional en projectes de cooperació internacional i d’ajuda humanitària treballant en xarxa amb associacions locals i organismes estatals per al desenvolupament personal i comunitari de col·lectius en situació de vulnerabilitat, marginació o exclusió social.

Realitza tot tipus de productes audiovisuals per desenvolupar programes de sensibilització per tal de crear debat social, aconseguir incidència política i mobilització social.

Els projectes audiovisuals compten amb la participació dels protagonistes com una eina de transformació social, formació i apoderament.

​Aquests serviran per apropar altres realitats i donar a conèixer el treball que realitzen associacions locals d’arreu del món.

Organitza camps de treball voluntari i social com també ​viatges èticament responsables amb activitats culturals i educatives per tal d’apropar altres realitats i donar a conèixer el treball que realitzen associacions locals d’arreu del món.

Voluntariat i turisme responsable, sense ànim de lucre i que reverteix en col·lectius locals que treballen per la millora de la comunitat.

Treballa de forma local a Catalunya en programes socioeducatius per la inclusió i el desenvolupament personal i comunitari de col·lectius en situació de vulnerabilitat, marginació o exclusió social.

Els destinàtaris/es són persones o col·lectius en situació de vulnerabilitat, marginació o exclusió social dins dels següents grups de població: 

infància i joventut, adults, minories ètniques, persones emigrades i discapacitats físics o psíquics.

LA NOSTRA HISTÒRIA

L’estiu del 2007 el fotoperiodista Joel López i la traductora Anna Gentz van viatjar al Senegal amb la idea de realitzar un documental sobre els africans que intentaven ​arribar a Espanya dins de pasteres. El protagonista del documental era l'Aliou, un senegalès de la ciutat de Kaolack que desitjava emigrar cap a Espanya, i que només podia fer servir aquest mitjà per aconseguir-ho. Dies abans de l’inici del viatge van entrar a robar a casa de l’Aliou i li van prendre tots els estalvis, aquest fet li va impedir emprendre la seva travessia i va suposar l'anul·lació del documental.

Després d'aquests ​contartemps van aprofitar la seva estada al Senegal per realitzar un documental sobre la vida dels discapacitats físics a la ciutat de Kaolack. Durant la realització del projecte van freqüentar el negoci que regentava l'Aliou: un tangana​, un petit local on es preparava menjar ràpid. En aquest mateix tangana hi treballava una nena molt esprimatxada i riallera anomenada Fatoumata.

En Joel i l'Anna es van interessar per la situació d’aquesta nena en veure que treballava moltes hores i aparentment no anava a l’escola. Això els portà a conèixer als seus dos germans l'Anta i en Mustafa i també la seva mare Marian. La situació familiar era molt complexa, el pare dels nens havia mort en un accident de cotxe i la mare intentava procurar per la subsistència familiar amb la venda de fruits secs. Els ingressos obtinguts de les vendes, però, eren molt reduïts i feien que la Fatoumata hagués de treballar ​per contribuir ​a l’economia familiar. Per motius socials i econòmics cap dels tres nens havia anat mai a l’escola.

Els principals motors econòmics de la ciutat de Kaolack són el comerç i el transport de mercaderies i la major part de la població són treballadors no qualificats. La manca d’oferta laboral provoca que els sous siguin molt baixos i això fa que la subsistència esdevingui molt difícil. Moltes famílies necessiten l’ajuda dels fills per poder tirar endavant ​fet que repercuteixi, en aquest context socioeconòmic, en l’escolarització i el control de l’absentisme escolar ​de la mainada.

Davant d’aquesta realitat familiar van decidir emprendre alguna acció que contribuís a millorar la qualitat de vida d’aquests nens. Es posaren en contacte amb familiars i amics per recollir fons per invertir en la seva escolarització. El següent pas va ser buscar una escola on l’assistència fos obligatòria i controlada i a Kaolack, les escoles que segueixen aquests criteris són les privades.

A prop de la casa de la família hi ha una escola privada catòlica on s’imparteix ensenyament laic. La directora del centre és la senyora Madeleine, una monja d’uns 50 anys amb molt de caràcter, requeriment indispensable per una dona catòlica amb un càrrec de responsabilitat en una societat patriarcal i musulmana. Després de visitar el centre i parlar amb la directora van veure que era l’escola ideal pels nens però la senyora Madeleine no va posar-ne fàcil l'admissió. La directora els va posar a prova per veure si les seves intencions eren fermes o només era la pena d’uns tubab que de seguida s’oblidarien d’aquells nens i farien agafar una il·lusió inútil a la família Ba. Amb fermesa i determinació es va aconseguir finalment que fossin acceptats al centre.

Durant la tramitació de l’escolarització van sorgir nous contratemps, els nens no disposaven de cap tipus de document d’identificació, ni ​de cap mena de partida de naixement. A més, es va descobrir que l’Anta en realitat era la filla d’una amiga de la Mariam que feia uns anys li havia deixat a càrrec seu. Aquesta pràctica ​és molt ​habitual ​al continent Africà i és molt comprensible ​degut al context socioeconòmic. Finalment, després de moltes visites a l’ajuntament de Kaolack, es van poder aconseguir tots els documents necessaris i els nens van poder començar a anar a l’escola.

Mesos després, quan en Joel i l'Anna van tornar , es van reunir amb ​les persones que havien participat en el procés d’escolarització dels nens de la família Ba. ​Fruit d'aquella reunió ​es van decidir constituir legalment una associació socioeducativa que treballés per la promoció de l'educació com a quelcom universal.

Així va néixer l’Associació socioeducativa NouSol!

Tangana significa calent en llengua Wolof. Els tangana són locals molt populars al Senegal, s'hi fa menjar ràpid a partir de fogons de gas o similar.
Tubab significa home blanc en llengua Wolof.

TRANSPARÈNCIA

​Aquí trobaràs l'última memòria anual de l'entitat amb tota la informació referent ​dels projectes realitzats i ​el balanç econòmic. Si t'interessa l​a pots descarregar en format pdf, fent clic a ​la fotografia on posa memòria 2018. També pots ​ampliar els gràfics clicant a sobre.

La missió principal de NouSol és la consecució dels objectius de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, un pla d’acció promogut per Nacions Unides a favor de les persones, el planeta i la prosperitat, que també té la intenció d’enfortir la pau universal i l’accés a la justícia.

L'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible planteja 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible amb 169 ​fites de caràcter integrat i indivisible que abasten les esferes econòmica, social i ambiental.

La nova estratègia regirà els programes de desenvolupament mundials durant els propers quinze anys. Al adoptar-la, els estats es van comprometre a mobilitzar els mitjans necessaris per a la seva implementació mitjançant aliances centrades especialment en les necessitats dels més pobres i vulnerables.

Es va elaborar durant més de dos anys de consultes públiques, interacció amb la societat civil i negociacions entre els països.

L’Agenda implica un compromís comú i universal, però, ja que cada país enfronta reptes específics en la seva recerca del desenvolupament sostenible, els estats tenen sobirania plena sobre la seva riquesa, recursos i activitat econòmica, i cada un ha de fixar les seves pròpies metes nacionals d’acord amb l’Agenda.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són:

 1. Erradicació de la pobresa: ​erradicar la pobresa a tot el món i en totes les seves formes.
 2. Lluita contra la fam: acabar amb la fam i la inanició, aconseguir la seguretat alimentària, millorar la nutrició i promoure una agricultura sostenible.
 3. Bona salut: garantir vides saludables i promoure el benestar per a totes les edats.
 4. Educació de qualitat: garantir una educació inclusiva ​equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d'aprenentatge durant tota la vida per a tothom.
 5. Igualtat de gènere: aconseguir la igualtat de gènere a través de l’enfortiment de totes les dones ​i les nenes.
 6. Aigua potable i sanejament: garantir la disponibilitat i una gestió sostenible de l’aigua i de les condicions de sanejament.
 7. Energies renovables: garantir l’accés de totes les persones a fonts d’energia assequibles, fiables, sostenibles i renovables.
 8. Ocupació digna i creixement econòmic: promoure un creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, una ocupació plena i productiva, i un treball digne per a totes les persones.
 9. Innovació i infraestructures: ​construir infraestructures resistents, promoure una industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació.
 10. Reducció de la desigualtat: reduir la desigualtat en i entre països.
 11. Ciutats i comunitats sostenibles: crear ciutats sostenibles i poblats humans que siguin inclusius, segurs i resi​lents.
 12. Consum responsable: garantir modalitats de consum i ​ producció sostenibles.
 13. Lluita contra el canvi climàtic: ​adoptar mesures urgents ​per combatre el canvi climàtic i els seus efectes.
 14. Flora i fauna aquàtiques: conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, mars i recursos marins.
 15. Flora i fauna terrestres: protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar els boscos de manera sostenible, combatre la desertificació, ​aturar i revertir la degradació de la terra i ​aturar la pèrdua de la biodiversitat.
 16. Pau i justícia: promoure societats pacífiques i inclusives per aconseguir un desenvolupament sostenible, proporcionar a totes les persones accés a la justícia i desenvolupar institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells.
 17. Aliances per als objectius mundials: enfortir els mitjans per implementar i revitalitzar les associacions mundials per a un desenvolupament sostenible.

Per saber-ne més, ves al web de l'ONU sobre Objectius de Desenvolupament Sostenible (en castellà): Página ONU sobre objetivos de desarrollo sostenible

Visió

Valors

Organismes dels que formen part

Junta directiva