馃摳 Estat de situaci贸 del Covid19 i dels nens i joves en situaci贸 de carrer de Bobo-Dioulasso

El dilluns 9 de Mar莽 del 2020 el Coronavirus arriba a Burkina Faso agafat de la m脿 d鈥檜na parella de m茅s de 50 anys d鈥檈dat quan tornaven a casa despr茅s d鈥檜n viatge a Fran莽a, concretament a Mulhouse. El test va donar positiu i van ser posats en quarantena a l鈥橦ospital Tengandongo, a Ouagadougou - la capital del pa铆s-, juntament amb una tercera persona, que tot i no presentar els s铆mptomes, havia estat en contacta amb la parella infectada.

鈥婣rrel d鈥檃quest gir en la situaci贸 de l鈥檈pid猫mia al pa铆s, el Govern pren unes mesures d鈥檜rg猫ncia en el mateix moment que crea un Comit猫 Nacional de Gesti贸 de l鈥橢pid猫mia de COVID-19, que s鈥檕ficialitza i comen莽a a treballar el dimarts 17 de Mar莽.

Els primers fruits d鈥檃quest treball es materialitzen en una s猫rie de mesures preventives de 2 setmanes de duraci贸, renovables, i a comptar a partir del 21 de Mar莽 a mitjanit. Entre elles, hi ha la prohibici贸 de qualsevol tipus de reagrupament de m茅s de 50 persones, la instauraci贸 d鈥檜n toc de queda de 19h a 5h del mat铆 en tot el territori, el tancament dels dos aeroports del pa铆s - el de Ouagadougou i el de Bobo-Dioulasso - a vols comercials, i del tancament de fronteres terrestres i ferrovi脿ries.

Tot i la r脿pida actuaci贸 del Govern, el virus es propaga - lentament en comparaci贸 amb Xina i Europa, per貌 sense pausa - fins arribar als 616 casos confirmats i 41 morts a data de 24 d鈥檃bril (dates extres del G5 Sahel 鈥 Securite et Developpement).

鈥嬧婨ns trobem a l鈥櫭frica, en concret a Burkina Faso, un dels pa茂sos m茅s pobres del m贸n, ocupant la posici贸 182 d鈥檜n total de 189 a l鈥櫭峮dex de Desenvolupament Hum脿 del PNUD (2019) i que des de fa 5 anys el nord est脿 en conflicte; per 鈥媡ant la malaltia en si mateixa no 茅s el problema, si no les accions i mesures preses per evitar la seva propagaci贸. 

Per comen莽ar, el Ministeri d鈥橝cci贸 Social no forma part del Comit猫 Nacional, tot i ser una pe莽a clau en situacions com en la que ens trobem actualment que provoquen crisis humanit脿ries. En segon lloc, el tancament del punt neur脿lgic i font d鈥檌ngressos per totes i cada una de les fam铆lies de Bobo-Dioulasso, el Gran March茅. I, entre moltes altres, la vulneraci贸 constant dels drets humans per part dels poders p煤blics alhora de fer complir les mesures imposades pel Govern.

鈥婭 qui n鈥檃caba rebent les conseq眉猫ncies 茅s, com sempre, la poblaci贸 civil, per貌 sobretot els col路lectius ja de per si m茅s vulnerables. I els nens i joves en situaci贸 de carrer s贸n considerats, ben del cert, un d鈥檃quests col路lectius, per 鈥媋quest motiu haurien de ser una prioritat pel Govern, per貌 sobretot pel Comit猫 Nacional de Gesti贸 de l鈥橢pid猫mia de COVID-19, ja que no nom茅s la falta d鈥檋igiene, la desnutrici贸 i el deambular pels carrer converteixen aquests nens en un objectiu potencial pel virus, si no que ells mateixos s贸n un potencial transmissor d鈥檃quest. Per貌 a la realitat continuen tant desemparats com de costum i som les estructures privades qui, amb poc pressupost, per貌 amb actitud, actuem per salvaguardar aquestes vides tant valuoses, per貌 que tant poc importen a la seva societat. A dia d鈥檃vui hi ha 1066 nens i joves en situaci贸 de carrer a Bobo-Dioulasso (segons el directori d鈥檈stad铆stica del Ministeri de l鈥橝cci贸 Social, 2016), un 0,2% dels seus habitants.

Nen dormint al carrer tapat amb una tela d'un sac

鈥婲en dormint al carrer tapat amb una tela d'un sac

鈥婩ins a dia d鈥檃vui, em distribu茂t material de prevenci贸, fet cures de primers auxilis i sensibilitzaci贸 als carrers de Bobo-Dioulasso. I 茅s que gr脿cies a aquestes actuacions els nens i joves en situaci贸 de carrer poden expressar-se i nosaltres adaptar al m脿xim possible les accions a les seves demandes.

鈥嬧嬧嬧婸er comen莽ar, als nens els costa creure que realment el coronavirus existeixi; per ells 茅s una altre estrat猫gia del Govern per aconseguir diner extern i enriquir-se a costa del sofriment de la poblaci贸. No seria la primera vegada que passa i ja no els fan confian莽a. 脡s per aix貌, que incidim amb for莽a en la sensibilitzaci贸, ja que una bona prevenci贸 茅s el que els salvar脿 d鈥檜na mort segura. Les cures de primers auxilis s贸n tamb茅 molt necess脿ries, ja que la policia els apallissa durant el toc de queda si els veuen passejant pels carrers de la ciutat. Per contra, no seran estomacats si els troben dormint, ja que s贸n coneixedors d鈥檃questa realitat i la respecten. Aix铆 doncs, perqu猫 encara hi ha nens i joves que es passegen passades les 19 hores? La resposta 茅s llarga, per貌 senzilla. Degut a les mesures de prevenci贸 adoptades pel Govern, els serveis que abans els garantien un 脿pat al dia, ara estan tancats, i les fam铆lies que abans els donaven unes monedes quan pidolaven, ara se les guarden per poder fer front a la mis猫ria, ja que els seus ingressos han disminu茂t considerablement. I a sobre d鈥檃ix貌, a les 19h els carrers queden deserts, fent que si no has tingut la sort de trobar menjar durant el dia, a partir d鈥檃quest moment ja et ser脿 impossible. Aix铆 que, morts de gana i abatuts pel cansament, decideixen drogar-se i d鈥檃questa manera oblidar la fam i la duresa de la vida. I s贸n els efectes de la droga els que fan que es passegin i per tant siguin apallissats per la policia.

En 猫poques de normalitat, sense epid猫mies a la vista, el nen es despla莽ar脿 de ciutat en ciutat quan vegi que all脿 on est脿 no troba menjar. Per貌 actualment aquesta opci贸 no 茅s factible ja que les fronteres estan tancades, i si intenten despla莽ar-se, un cop arriben a la frontera, la policia els fa retornar. Aix铆 que la gran majoria s鈥檋an quedat atrapats en aquesta situaci贸 que no sembla tenir fi; i a dia d鈥檃vui, la probabilitat que aquests nens i joves morin per desnutrici贸 茅s m茅s elevada que no pas que morin infectats pel virus.

鈥婣ix铆 doncs, queda confirmat que els efectes d鈥檜na epid猫mia varien en funci贸 del pa铆s i de les condicions econ貌miques, sobretot a nivell personal. I en el cas de Burkina Faso queda corroborat que el seu Govern, tot i haver pres mesures afavoridores per gran part de la poblaci贸, ha acabat per oblidar als nens i joves en situaci贸 de carrer.

鈥嬧婽h茅ophile Sawadogo, Director Centre Ti茅 de dia i d'urg猫ncia i Nat脿lia Castro Mestres, cooperant t猫cnica de NouSol ONG.

Pasa la voz