INCH’ALLAH CHAIMA

ANTECEDENTS

Zaid Baalil és un marroquí del poble d’Aghbala que va immigrar il·legalment a Espanya quan era menor d’edat l’any 2005. Durant uns quants mesos va viure a Tànger estudiant la manera de creuar la frontera. Després d’intentar-ho  varies vegades finalment va aconseguir entrar a l’estat espanyol amagat sota l’eix d’un camió. Un cop va ser a Algeciras, algú el va delatar i va ser internat en un centre d’acollida de menors. Durant la seva estada al centre va tenir l’oportunitat d’aprendre espanyol, d’estudiar i de jugar a les categories inferiors de Futbol Club Cádiz. Dos anys després, Zaid Baalil va haver de fugir cap a Girona al rebre unes falses amenaces de repatriació. Allà va ser admès en una casa d’acollida on va poder continuar la seva vida i els seus estudis.

Mesos més tard, al seu país d’origen es va produir el naixement de la seva germana petita Chaima. Tot va transcórrer normalment per la nena fins que, poc abans de complir el primer any de vida, va patir un episodi de febre molt alta. Després d’aquesta febrada l’autonomia de Chaima va quedar greument afectada. Avui, amb 5 anys, encara no pot caminar ni valer-se per ella mateixa.

Les notícies que rebia Zaid sobre la seva germana des del Marroc eren alhora confuses i preocupants. Així, un cop acabats els seus estudis de cuina, va buscar feina immediatament per a poder ajudar a la seva família. Durant els últims quatre anys, gràcies al suport econòmic d’en Zaid, la família ha pogut portar la Chaima a diferents especialistes, però cap d’ells no ha aconseguit un diagnòstic per la seva malaltia.

L’octubre del 2012, Zaid Baalil acompanyat per diversos membres de l’associació socioeducativa Nousol van viatjar al Marroc per a visitar la Chaima. Una vegada allà i de manera purament casual es va establir comunicació amb el neuròleg Saül Martínez, que es va mostrar interessat pel cas. Gràcies a la seva  ajuda i a d’altres especialistes de diferents hospitals de Barcelona, s’arriba al primer diagnòstic orientatiu de la malaltia i amb ell (també) arriben les primeres noticies favorables per la Chaima i els seus, aquests especialistes coincideixen en un primer diagnòstic orientatiu sobre la malaltia i en un possible tractament a base d’una medicació similar a la utilitzada pel Parkinson.

Saúl Martínez: Coordinador local malaltia de Huntington, Neuropsicologista, investigador al Movement Disorders Unit de l’institut Biomèdic del servei de Neurologia de l’Hospital de la Santa Creu i Santa Pau de Barcelona.

PROJECTE

Inch’Allah Chaima és un projecte audiovisual i de cooperació que pretén millorar les condicions de vida de la Chaima Baalil i la seva família. També pretén mostrar les dificultats a l’accés a la sanitat i les dificultats de persones amb discapacitats físiques en un entorn d’alta muntanya. Per a la realització del projecte treballaran conjuntament quatre associacions sense ànim de lucre d’àmbits diferents però encarades totes elles a produir millores socials.

La relació personal de Zaid Baalil amb alguns membres de l’associació socioeducativa Nousol ha fet que una visita a la família al Marroc s’hagi convertit en una petita porta oberta a l’esperança. Durant la visita es van gravar un vídeos de l’estat de Chaima Baalil i es van recollir una sèrie d’informacions que, a posteriori, es van dur a diversos hospitals de Barcelona on diferents especialistes van accedir a estudiar el cas de forma gratuïta a partir del material del qual es disposava. D’aquest estudi es va obtenir un primer diagnòstic orientatiu que cal confirmar realitzant a Chaima les proves necessàries.

L’objectiu principal del projecte Inch’Allah Chaima és aconseguir un diagnòstic acurat de la malaltia de la Chaima i procedir al tractament mèdic necessari per millorar les  seves condicions de vida.

Nousol està gestionant el cas per portar la Chaima a Catalunya temporalment perquè se li pugui fer el diagnòstic i marcar les pautes del tractament que llavors haurà de seguir des del Marroc.

L’associació socioeducativa Nousol es va posar en contacte amb l’Associació de Discapacitats d ’Aghbala, que treballen en la regió on viu la Chaima, per obtenir assessorament pel seu cas. Des de llavors s’ha establert un pont de col·laboració entre les dues entitats. Es pretén impulsar el reconeixement social de la tasca realitzada per l’Associació de Discapacitats d‘Aghbala potenciant la seva presència a internet i alhora conscienciar de les dificultats a les que es veuen sotmeses les persones discapacitades en entorns d’alta muntanya. L’objectiu final d’aquestes accions es que l’Associació de Discapacitats d ‘Aghbala pugui obtenir un major suport per part d’institucions i entitats de la zona o estrangeres.

El projecte Inch’Allah Chaima comprèn també la realització de documentals audiovisuals i de fotografia que pretén mostrar tot el procés de diagnonstic i viatge a Catalunya.

Dra. Belén Pérez Dueñas Neuro-pediatra de la Unitat de malalties metabòliques de l’Hospital Universitari Sant Joan de Déu.

 

 

×