INCH’ALLAH MUSTAPHA

Gràcies al projecte Inch’Allah Chaima vam conèixer una fundació catalana que la seva finalitat és operar de 25 a 30 nens per any que precisen una operació d’alta complexitat tècnica. Vam mantenir varies reunions amb aquesta fundació fins que vam acordar presentar tres casos de nens discapacitats de l’Associació de discapacitats d’Aghbala (ASHA) que necessitaven una operació.

Vam escollir tres nens amb les característiques més adients pels criteris del programa de la fundació, Mustapha, Ryan i Omar. Malauradament abans de que el comitè de selecció avaluessin tots els casos Omar va morir per causes desconegudes.

Vam mantenir moltes reunions fins que finalment a finals de gener de 2015 van aprovar els dos casos i ens van comunicar que havíem de portar immediatament en Mustapha.

A finals de març Mustapha, el seu pare i el director de Nousol ONG van arribar a Barcelona. Per l’allotjament vam firmar un acord de col·laboració amb La Casa Amaziga de Catalunya que va assumir la seva manutenció i acompanyament. També han col·laborat Drapaires d’Emaus de Sabadell i la Mesquita de Sabadell. Ha sigut una experiència enriquidora per totes les associacions i persones que hem tingut la sort de relaciona-nos amb ells.

Després de tres mesos a Catalunya han tornat cap al Marroc. Des de el febrer de 2014 (16 mesos) que vam identificar el seu cas hem lluitat de valent, li hem realitzat diagnòstic, tractament, proves mèdiques i finalment l’operació.

Ara toca una part igualment d’important, la seva recuperació en tant que se li ha d’ensenyar a caminar. I aprofitant que l’ASHA i Nousol ONG estan habilitant un Centre d’Acollida per nens discapacitats a Aghbala, en Mustapha serà el primer usuari del Centre. La recuperació la portarà on-line el fisioterapeuta i osteòpata gironí Sergio Quiñones Moreno sota la supervisió de la Doctora pediatra argentina Natalia Richat que romandrà al Centre d’Aghbala durant tres mesos.

Inch'allah Mustapha

PROJECTE AUDIOVISUAL

En Mustapha i la seva família viuen en una petita comunitat en el bell mig de les muntanyes de l’Atles sense electricitat ni cap tecnologia. Són autosuficients, conreen cereals, fruites, verdures i tenen animals de granja. Amb els petits excedents que tenen d’aquestes activitats  aconsegueixen diners per les poques coses que hagin de menester. Realment haurien de ser un referent en un món on el malbaratament ilimitat està destruint el planeta. Però aquest sistema injust en el que vivim els impedeix accedir a necessitats bàsiques. Actualment la industria farmacèutica i mèdica s’ha convertit en el primer negoci mundial i això es tradueix en que totes aquelles comunitats que viuen fora del sistema no hi poden accedir.

Però nosaltres no volem mostrar aquestes injustícies el que volem es mostrar el món a través dels ulls d’un nen que viu a la muntanya, lluny de la nostra complexa societat i que de cop i volta viatja fins al ‘primer món’.

A traves d’aquest documental audiovisual volem donar a conèixer la cultura amaziga, sensibilitzar sobre les discapacitats en llocs d’alta muntanya, sensibilitzar sobre la inaccessibilitat al sistema sanitari de comunitats minoritàries i donar a conèixer el Projecte Aghbala de Nousol ONG.

El Documental audiovisual està produït i dirigit per en Joel López photographer, Josep Sarquella i Juncà i Lorena Martí amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, Diputació de Girona i la Universitat de Girona.

 

×