CENTRE DE DIA I D’URGÈNCIA PER NENS I JOVES EN SITUACIÓ DE CARRER DE BOBO-DIOULASSO

RESUM DEL PRO​JECTE

El projecte de l'exclusió a la inclusió social dels nens i joves en situació de carrer de Bobo-Dioulasso, Burkina Faso, vol aconseguir la inclusió social dels nens, nenes i joves del carrer. Aquesta inclusió socioeducativa es realitza a través del recurs educatiu, Centre de dia i d'urgència Tié, juntament amb l’equip de professionals de la contrapart, l’Associació Tié, es pretén generar recursos per tal que aquest sigui autosuficient i que el projecte pugui perdurar en el temps, garantint l’acollida dels nens i joves en situació de carrer. Així mateix generar la inclusió socioeducativa d'aquests, millorar el seu estat de salut i benestar bio-psico-social, així com l’apoderament dels seus drets.

ANTECEDENTS

​L'Associació Tié i Nousol ONG van signar un conveni de col·laboració, el febrer de 2018, per treballar conjuntament la problemàtica dels nens, nenes, adolescents i joves en situació de carrer a Bobo-Dioulasso, Burkina Faso. L'Associació Tié està formada per educadors socials locals i fa més de vint-i-cinc anys que treballen sobre terreny amb aquest col·lectiu. A més és propietària d'un centre de grans dimensions, que va ser construït amb l'ajuda de la Unió Europea i que estava en desús per falta de recursos econòmics. Durant el primer semestre de l'any 2018 es va organitzar l'obertura del centre de dia i d'urgència Tié, que va obrir les portes l'agost de 2018. Des de llavors i fins a​ra, més de 600 usuaris han utilitzat el ​recurs.

​Actualment el Centre Tié és un recurs utilitzat per altres organitzacions com ACHNUR, Creu Roja, Save the Children, UNICEF, el Ministeri d'Acció Social de Bobo-Dioulasso, etc., ​amb els que es treballa en xarxa.

​JUSTIFICACIÓ

El context polític i socioeconòmic de Burkina Faso és la principal causa de la desigualtat de la societat burkinesa. Cada família té una mitjana de 6 fills, en molts casos no poden fer-se càrrec d'ells ni poden escolaritzar-los, la majoria acaben al carrer pidolant per menester les seves necessitats més bàsiques. Per aquest motiu, s'estima que hi ha més de 10.000 nens, nenes, adolescents i joves en situació de carrer i molts milers en situació de vulnerabilitat i exclusió social.

Bobo-Dioulasso està situada a pocs quilòmetres de les fronteres de Costa Ivori i de Mali. A causa de la seva situació estratègica operen moltes màfies d'esclavitud infantil que es dediquen a captar nens, nenes, adolescents i joves vulnerables o en situació del carrer de Bobo-Dioulasso. També traslladen nens, nenes, adolescents i joves vulnerables d'altres poblacions per les vies de comunicació de la ciutat. Bobo és el punt de parada per després organitzar com passar-los per la frontera de Mali o de Costa d'Ivori esquivant els controls de seguretat fronterers. Normalment les màfies treballen en xarxa amb les empreses de transports privats de passatgers o mercaderies, i els amaguen en els autobusos o camions. Altres vegades els nens, nenes, adolescents i joves es traslladen pel seu propi peu, animats per les falses esperances de millorar la seva situació i / o la de la seva família. Molts d'ells acaben sent explotats en mines d'or en diferents punts de Burkina Faso, en plantacions d'arròs de Mali o en plantacions de cacau de Costa d'Ivori.

Aquestes màfies s'aprofiten de la situació de vulnerabilitat de les persones d'un dels països més pobres de la terra, com també s'aprofiten dels milers de nens, nenes, adolescents i joves refugiats procedents de Mali que han travessat la frontera, fugint del conflicte, sense cap parent o tutor que es faci càrrec d'ells. Mali es troba sota la inestabilitat d'un conflicte civil a causa dels grups armats que hi ha instal·lats al nord del país. Actualment els atacs terroristes també s'han intensificat a tot el nord i est de Burkina Faso.

​OBJECTIU GENERAL

Disminuir el nivell de vulneració dels drets humans fonamentals a la població de Bobo-diolasso.

AJUDA'LS A CREAR UN FUTUR

Apadrina aquest projecte, contribuint al manteniment del centre, particularment la manutenció dels nens i joves, i et mantindrem al dia de les seves històries escapant de la marginació cap a un futur d'esperança.

Si no t'agrada pagar en línia fes clic aquí:

PROJECTE RECOLZAT PER: