NouSol és una associació sense ànim de lucre, constituïda al 2008, de solidaritat internacional, independent i participativa i té aquests 4 àmbits d’actuació:

Clicant a sobre els logos podràs accedir a la pàgina web de cada àmbit

Treballa a nivell internacional en projectes de cooperació internacional i d’ajuda humanitària treballant en xarxa amb associacions locals i organismes estatals per al desenvolupament personal i comunitari de col·lectius en situació de vulnerabilitat, marginació o exclusió social.

Realitza tot tipus de productes audiovisuals per desenvolupar programes de sensibilització per tal de crear debat social, aconseguir incidència política i mobilització social.

Els projectes audiovisuals compten amb la participació dels protagonistes com una eina de transformació social, formació i apoderament.

Aquests serviran per apropar altres realitats i donar a conèixer el treball que realitzen associacions locals d’arreu del món.

Organitza camps de treball voluntari i social com també viatges èticament responsables amb activitats culturals i educatives per tal d’apropar altres realitats i donar a conèixer el treball que realitzen associacions locals d’arreu del món.

Voluntariat i turisme responsable, sense ànim de lucre i que reverteix en col·lectius locals que treballen per la millora de la comunitat.

Treballa de forma local a Catalunya en programes socioeducatius per la inclusió i el desenvolupament personal i comunitari de col·lectius en situació de vulnerabilitat, marginació o exclusió social.

Els destinataris/es són persones o col·lectius en situació de vulnerabilitat, marginació o exclusió social dins dels següents grups de població: 

infància i joventut, adults, minories ètniques, persones emigrades i discapacitats físics o psíquics.

MISSIÓ, VISIÓ I VALORS

LA MISSIÓ principal de NouSol és la consecució dels objectius de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, un pla d’acció promogut per Nacions Unides a favor de les persones, el planeta i la prosperitat, que també té la intenció d’enfortir la pau universal i l’accés a la justícia.

VISIÓ

Voluntariat: promoure el voluntariat com a motor de canvi social. Organitzar camps de treball voluntari i social tant a Catalunya com a altres països.

Sensibilització:
dur a terme activitats de sensibilització dirigides a la població sobre les desigualtats existents i les seves causes i promoure la transformació personal i social necessària per aconseguir un món més just i solidari. Involucrar als catalans d’altres orígens a les problemàtiques existents dels seus països d’origen.

Programes socioeducatius a Catalunya:
dur a terme diferents programes soci-educatius per la inclusió, formació i apoderament pel desenvolupament personal i comunitari tant de catalans d’altres orígens com de col·lectius en situació de vulnerabilitat, marginació o exclusió social.

Producció de cinema i documentals socials: 
a través de la producció i difusió de productes audiovisuals es promourà el debat social per tal d’aconseguir incidència política i mobilització social.

Cooperació internacional i ajuda humanitària: 
dur a terme projectes de cooperació internacional i d’ajuda humanitària per al desenvolupament personal i comunitari de col·lectius vulnerables treballant amb xarxa amb les associacions locals.

Prestació de serveis d’interès general

VALORS

Igualtat: treballem per la justícia social posant especial èmfasis en la perspectiva de gènere i l’apoderament de les dones.

Dignitat: ens regim per la Declaració dels Drets Humans i per l’Agenda 2030 per al Desenvolupament sostenible promoguts per la ONU.

Sostenibilitat: treballem per tal que els projectes i programes siguin sostenibles econòmicament, socialment i ambientalment.

Transparència: desenvolupem els projectes, programes i actuacions de forma ètica i transparent. Fem rendició de comptes per a donants, voluntaris i usuaris.

Multiculturalisme: treballem per aconseguir que els Estats s’articulin institucionalment de manera que reflecteixin la pluralitat de cultures existents.

TRANSPARÈNCIA

Aquí trobaràs l'última memòria anual de l'entitat amb tota la informació referent dels projectes realitzats i el balanç econòmic. Si t'interessa la pots descarregar en format pdf, fent clic a la fotografia on posa memòria 2019. També pots ampliar els gràfics clicant a sobre.

Enter your text here...

LA NOSTRA HISTÒRIA

L’estiu del 2007 el foto-periodista Joel López i la traductora Anna Gentz van viatjar al Senegal amb la idea de realitzar un documental sobre els africans que intentaven arribar a Espanya dins de pasteres. El protagonista del documental era l'Aliou, un senegalès de la ciutat de Kaolack que desitjava emigrar cap a Espanya, i que només podia fer servir aquest mitjà per aconseguir-ho. Dies abans de l’inici del viatge van entrar a robar a casa de l’Aliou i li van prendre tots els estalvis, aquest fet li va impedir emprendre la seva travessia i va suposar l'anul·lació del documental.

Després d'aquests contratemps van aprofitar la seva estada al Senegal per realitzar un documental sobre la vida dels discapacitats físics a la ciutat de Kaolack. Durant la realització del projecte van freqüentar el negoci que regentava l'Aliou: un tangana, un petit local on es preparava menjar ràpid. En aquest mateix tangana hi treballava una nena molt esprimatxada i riallera anomenada Fatoumata.

En Joel i l'Anna es van interessar per la situació d’aquesta nena en veure que treballava moltes hores i aparentment no anava a l’escola. Això els portà a conèixer als seus dos germans l'Anta i en Mustafà i també la seva mare Marian. La situació familiar era molt complexa, el pare dels nens havia mort en un accident de cotxe i la mare intentava procurar per la subsistència familiar amb la venda de fruits secs. Els ingressos obtinguts de les vendes, però, eren molt reduïts i feien que la Fatoumata hagués de treballar per contribuir a l’economia familiar. Per motius socials i econòmics cap dels tres nens havia anat mai a l’escola.

Els principals motors econòmics de la ciutat de Kaolack són el comerç i el transport de mercaderies i la major part de la població són treballadors no qualificats. La manca d’oferta laboral provoca que els sous siguin molt baixos i això fa que la subsistència esdevingui molt difícil. Moltes famílies necessiten l’ajuda dels fills per poder tirar endavant fet que repercuteixi, en aquest context socioeconòmic, en l’escolarització i el control de l’absentisme escolar de la mainada.

Davant d’aquesta realitat familiar van decidir emprendre alguna acció que contribuís a millorar la qualitat de vida d’aquests nens. Es posaren en contacte amb familiars i amics per recollir fons per invertir en la seva escolarització. El següent pas va ser buscar una escola on l’assistència fos obligatòria i controlada i a Kaolack, les escoles que segueixen aquests criteris són les privades.

A prop de la casa de la família hi ha una escola privada catòlica on s’imparteix ensenyament laic. La directora del centre és la senyora Madeleine, una monja d’uns 50 anys amb molt de caràcter, requeriment indispensable per una dona catòlica amb un càrrec de responsabilitat en una societat patriarcal i musulmana. Després de visitar el centre i parlar amb la directora van veure que era l’escola ideal pels nens però la senyora Madeleine no va posar-ne fàcil l'admissió. La directora els va posar a prova per veure si les seves intencions eren fermes o només era la pena d’uns tubab que de seguida s’oblidarien d’aquells nens i farien agafar una il·lusió inútil a la família Ba. Amb fermesa i determinació es va aconseguir finalment que fossin acceptats al centre.

Durant la tramitació de l’escolarització van sorgir nous contratemps, els nens no disposaven de cap tipus de document d’identificació, ni de cap mena de partida de naixement. A més, es va descobrir que l’Anta en realitat era la filla d’una amiga de la Marian que feia uns anys li havia deixat a càrrec seu. Aquesta pràctica és molt habitual al continent Africà i és molt comprensible degut al context socioeconòmic. Finalment, després de moltes visites a l’ajuntament de Kaolack, es van poder aconseguir tots els documents necessaris i els nens van poder començar a anar a l’escola.

Mesos després, quan en Joel i l'Anna van tornar , es van reunir amb les persones que havien participat en el procés d’escolarització dels nens de la família Ba. Fruit d'aquella reunió es van decidir constituir legalment una associació socioeducativa que treballés per la promoció de l'educació com a quelcom universal.

Així va néixer l’Associació socioeducativa NouSol!

Tangana significa calent en llengua Wòlof. Els tangana són locals molt populars al Senegal, s'hi fa menjar ràpid a partir de fogons de gas o similar.
Tubab significa home blanc en llengua Wòlof.

Junta directiva

Organismes dels que formen part

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

                                                                                         Segueix-nos a

                                                                              Amb la col·laboració de: